Rendang Daging Masak Kering



  • 500g daging lembu, dicincang
  • 6 sudu besar minyak masak
  • 25g lengkuas
  • 5 batang serai
  • 120g bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 15g belacan
  • 20g kunyit
  • 5 sudu besar cili boh
  • 200ml Santan Kelapa M&S Lemak Dikurangkan
  • 1½ sudu besar gula perang
  • ½ sudu teh garam
  • 1 daun pandan, disimpul
  • 100g kerisik
  • 1 sudu besar daun limau purut, dicincang
  • Panaskan minyak masak dalam kuali dan masukkan bahan-bahan tumbuk. Masukkan daging dan gaul rata.
  • Masukkan bahan-bahan A dan biarkan mendidih. Kacau berterusan, apabila hampir kering rendahkan api. Masukkan bahan-bahan B dan gaul rata. Kacau sehingga betul-betul kering sebelum diangkat keluar.

Kongsi Resipi