Rendang Pahang (Opor)
Tahap Kepedasan:
Saiz Hidangan:
10 Orang
Bahan-Bahan
¾ cawan minyak60g rempah opor, dicampur air menjadi pes
3 biji buah pelaga
2 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
500 ml Santan M&S
5 sudu besar kerisik
3 keping asam gelugur
1½ kg udang harimau, dibuang kepala
3-4 sudu besar gula merah
Garam secukup rasa
Bahan A
3 labu bawang besar10 ulas bawang putih
15-18 tangkai cili kering, direbus lembut
3 batang serai
3 cm lengkuas
Cara Penyediaan
Tumbuk Bahan A sehingga halus.
Panaskan minyak.
Tumis bahan kisar, rempah opor, kulit kayu manis, pelaga dan bunga lawang.
Bila wangi, masukkan Santan M&S.
Masukkan kerisik.
Masukkan asam gelugur. Masak sehingga naik minyak dan pekat.
Masukkan udang.
Masukkan gula merah dan garam.
Kacau sehingga udang masak.