Rendang Minang
Tahap Kepedasan:
Saiz Hidangan:
10 Orang
Bahan-Bahan
500 ml Santan M&S2 keping asam gelugur
3 sudu besar kerisik
300g udang sedang, dibuang kulit & ekor
300g sotong (daging saja), dikelar
300g jejari ketam, dibelah 2
5 helai daun limau purut, dihiris halus
Garam, gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Bahan A
12 biji bawang merah8 ulas bawang putih
3 biji buah keras
15-18 tangkai cili kering, direbus lembut
9-12 biji cili padi
3 batang serai
3 cm kunyit
3 cm lengkuas
Cara Penyediaan
Tumbuk Bahan A sehingga halus.
Panaskan minyak di dalam kuali.
Masukkan Bahan A.Tumis sehingga naik minyak.
Tambah Santan M&S.Masak sehingga mendidih.
Masukkan asam gelugur.
Masukkan kerisik. Kacau rata.
Masukkan udang.
Masukkan sotong.
Masukkan jejari ketam.
Masukkan daun limau purut.
Masukkan garam dan gula.Masak sehingga pekat