Rendang Kelantan (Kerutub)
Tahap Kepedasan:
Saiz Hidangan:
4 - 6 Orang
Bahan-Bahan
1kg isi ikan tenggiri, didadu 1cm3 sudu besar kerisik
500 ml Santan M&S
3-4 sudu besar gula merah
Garam, serbuk kunyit secukup rasa
Bahan A
12 ulas bawang merah6 ulas bawang putih
3cm lengkuas
1½ cm kunyit
3 batang serai
Bahan Rempah
1½ sudu besar ketumbar1½ sudu kecil jintan manis
1½ sudu kecil jintan putih
8 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
3 sudu kecil lada hitam
9-12 tangkai cili kering, dipotong dan dibuang biji
Cara Penyediaan
Gaul ikan, serbuk kunyit dan garam.
Panaskan minyak.
Goreng isi ikan sehingga masak. Angkat dan tuskan minyaknya.
Sangai bahan rempah hingga wangi.
Tumbuk bahan rempah sehingga halus.
Tumbuk Bahan A sehingga halus.
Panaskan minyak.
Tumis bahan A. Kacau rata.
Masukkan bahan rempah. Kacau sebati.
Masukkan Santan M&S.
Masukkan kerisik. Kacau sehingga pekat dan naik minyak.
Masukkan isi ikan.
Masukkan gula merah.
Masukkan garam.
Kacau rata.