Rendang Dendeng
Tahap Kepedasan:
Saiz Hidangan:
4 - 6 Orang
Bahan-Bahan
1kg daging, direbus dan dipotong nipis¼ cawan kicap manis
400ml Santan M&S
6 sudu besar kicap hitam
3 sudu besar pati asam jawa, dicampur ½ cawan air
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
Bahan Tumis
3 kuntum bunga lawang8 kuntum bunga cengkih
5 biji buah pelaga
2 batang kulit kayu manis
Bahan A
3 labu bawang besar6 ulas bawang putih
3 cm halia
3 cm lengkuas
3 batang serai
25-30 tangkai cili kering, dipotong dan direbus lembut
Cara Penyediaan
Gaul daging dengan kicap manis.
Tumbuk Bahan A sehingga halus.
Panaskan minyak.
Masukkan bahan tumis.
Masukkan Bahan A. Kacau sehingga naik minyak.
Masukkan Santan M&S.
Masukkan kicap hitam.
Masukkan air asam jawa.
Masukkan daging. Masak sehingga mendidih dan pekat.
Masukkan garam dan gula. Kacau rata.