Rendang Berempah
Tahap Kepedasan:
Saiz Hidangan:
4 - 6 Orang
Bahan-Bahan
6 sudu besar minyak sapi500 ml Santan M&S
3 keping asam gelugur
2 helai daun kunyit, disimpulkan
1kg dada ayam, dikiub 3cm
3 sudu besar kerisik
Garam dan gula secukup rasa
Bahan Rempah
1½ sudu besar jintan putih3 sudu besar jintan manis
3 sudu besar ketumbar
Bahan A
12 biji bawang merah6cm lengkuas
6cm halia
3 batang serai
3cm kunyit
22-30 tangkai cili kering, dipotong dan direbus lembut
Bahan Rempah Tumis
2 batang kulit kayu manis3 kuntum bunga lawang
8 biji bunga cengkih
8 biji buah pelaga
Cara Penyediaan
Sangai bahan rempah sehingga wangi.
Angkat dan tumbuk sehingga halus.
Tumbuk bahan A sehingga halus.
Panaskan minyak sapi.
Tumis bahan rempah tumis.
Masukkan bahan A.
Masukkan bahan rempah. Kacau sehingga naik minyak.
Tuangkan Santan M&S.
Masukkan asam gelugur.
Masukkan daun kunyit.
Masukkan ayam. Masak sehingga mendidih.
Masukkan kerisik.
Masukkan garam dan gula.Masak sehingga pekat.