Rendang Ayam Istimewa

Tahap Kepedasan:
Saiz Hidangan:
4 Orang
Bahan-Bahan
1 ekor ayam, dipotong 12 bahagian3 keping asam gelugor
Rempah penumis seperti bunga lawang, pelaga, cengkih dan kulit kayu manis
1 sudu besar gula Jawa
1 biji kelapa parut kering
1 helai daun kunyit
200ml Santan Kelapa M&S
1 cawan air
¼ cawan minyak masak
Garam secukup rasa
Bahan-Bahan Untuk Digiling
30 cili kering2 bawang besar
4 ulas bawang putih
2cm halia
2 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk jintan putih
15 biji lada hitam
1 batang serai
Cara Penyediaan
Panaskan minyak masak. Gorengkan bahan-bahan yang digiling serta rempah penumis pada api sederhana sehingga naik bau.
Masukkan ayam, kacau rata bersama rempah-rempah tadi.
Masukkan Santan Kelapa M&S , air, gula Jawa serta garam dan masak sehingga ianya pekat bersama-sama asam gelugor tadi.
Masukkan kelapa parut kering serta daun kunyit dan didihkan selama 3 minit sebelum dihidangkan.