Popia Rendang Kelantan (Popia Kerutub)
Tahap Kepedasan:
Saiz Hidangan:
4 - 6 Orang
Bahan-Bahan
300g *Rendang Kelantan (rujuk kepada resipi Rendang Kelantan)½ cawan parutan lobak merah
½ cawan hirisan halus kubis
2 sudu besar daun bawang cincang
2 sudu besar daun sup cincang
8-10 keping kulit popia (besar)
1 sudu besar tepung gandum, dicampur air jadi pes
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
Sos cili untuk hidangan
Cara Penyediaan
Panaskan minyak.
Masukkan lobak merah.
Masukkan kubis.
Masukkan daun bawang.
Masukkan daun sup.
Tambah garam dan kacau rata.
Masukkan ke dalam mangkuk.
Tambah Rendang Kelantan.
Letak 1 keping popia di atas papan pencanai.
Sudukan campuran rendang di atasnya.
Gulung dan lipat kedua-dua sisi.
Sapukan pes tepung gandum sebagai pelekat.
Panaskan minyak.
Goreng popia sehingga keemasan.
Angkat dan toskan minyaknya.
Sajikan dengan sos cili.