Lontong
Tahap Kepedasan:
Saiz Hidangan:
4 Orang
Sayur Lodeh
Bahan-Bahan
200ml Santan M&S400ml air
1 keping asam gelugur
1 keping tauhu, digoreng dan dadu
1 batang lobak merah, dipotong jejari
1 cawan hirisan kubis
1 biji terung, dipotong jejari
1 keping fucuk, direndam
1 keping tempe, dipotong jejari
½ cawan suun (rendam lembut)
Garam secukup rasa
Bahan Tumbuk
3 biji bawang merah2 ulas bawang putih
2 sudu besar udang kering, direndam2 sudu besar udang kering, direndam
½ inci kunyit½ inci kunyit
Cara Penyediaan
Tumbuk halus bawang merah, bawang putih, udang kering dan kunyit.
Masukkan santan, air, bahan tumbuk dan lobak merah ke dalam periuk.
Masak atas api sederhana sehingga mendidih.
Masukkan semua bahan lain.
Kacau sekali-sekala sehingga sayur-sayuran empuk. Angkat dan hidangkan.
Sambal Udang
Bahan Tumbuk
6 biji bawang merah4 ulas bawang putih
1cm belacan
Bahan-Bahan Lain
3 sudu besar minyak2 sudu besar pes cili
2 sudu besar sos tomato
Sedikit air
400g udang sedang, dibersihkan
1 labu bawang besar, dihiris bulat Garam dan gula secukup rasa
Cara Penyediaan
Tumbuk bawang merah, bawang putih dan belacan.
Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk dan pes cili sehingga naik bau.
Masukkan air dan sos tomato, kacau sehingga mendidih.
Masukkan udang, bawang besar, garam dan gula secukup rasa.
Apabila udang masak, angkat dan hidangkan.