Kuih Talam Lapis
Saiz Hidangan:
8 - 10 Orang
Bahan-Bahan
2 cawan tepung beras½ cawan tepung serbaguna
½ cawan tepung jagung
1 cawan gula kastor
4 cawan M&S Santan
¼ sudu teh garam
1 sudu teh perisa ros
1 sudu teh pewarna merah
Cara Penyediaan
Campurkan tepung beras, tepung serbaguna, tepung jagung, gula kastor, garam, dan santan M&S. Gaul sebati.
Tapiskan campuran ke dalam dua mangkuk berasingan.
Masukkan perisa ros dan pewarna merah ke dalam salah satu mangkuk.
Masukkan separuh cawan adunan merah ke dalam talam dan kukus semalam 5 minit.
Masukkan separuh cawan adunan putih ke dalam talam dan kukus selama 5 minit.
Ulang langkah yang sama dan teruskan sehingga adunan habis.
Sejukkan sepenuhnya sebelum memotong untuk dihidang.