Biskut Semperit Pelangi M&S
Saiz Hidangan:
5 Orang
Bahan-Bahan
125g mentega50g gula aising
1 biji kuning telur
3 sudu besar Santan M&S
1 sudu kecil vanila
180g tepung serbaguna
80g tepung jagung
30g susu tepung
1 sudu kecil serbuk penaik
30g serbuk badam
Pewarna kuning, merah jambu, hijau
Bahan Aising
1 biji putih telur180-190g gula aising, diayak
1 sudu teh jus lemon
Cara Penyediaan
Pukul mentega, gula dan telur sehingga sebati.
Masukkan Santan M&S dan vanila, pukul rata.
Masukkan bahan ayak dan badam. Uli menjadi doh.
Bahagikan 3, tambah pewarna kepada 2 bahagian.
Bentukkan doh kuning, merah jambu dan hijau memanjang.
Letak merah jambu di antara kuning dan hijau. Lurutkan plastik supaya melekat. Sejukkan selama 20 minit.
Potong dan buat jalur dengan garfu.
Bakar pada 160˚C selama 15-20 minit.
Untuk Aising: Pukul sebati, sapukan pada biskut. Letak batang aiskrim dan tangkup dengan biskut lagi.