Ayam Percik
Tahap Kepedasan:
Saiz Hidangan:
4 - 6 Orang
Bahan-Bahan
4 keping peha ayam besar, kerat di 3 bahagian1½ sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh jintan putih
1 cawan Santan Kelapa M&S
3 sudu besar minyak masak
Bahan-Bahan Perap
1 sudu besar lada hitam, ditumbuk1 sudu besar garam
1 sudu teh gula (perap ayam dengan bahan-bahan diatas)
Bahan-Bahan Untuk Digiling
15 bawang merah1 kunyit segar, saiz ibu jari
5 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
3 batang serai
22-30 tangkai cili kering, dipotong dan direbus lembut
Bahan Rempah Tumis
2 batang kulit kayu manis3 kuntum bunga lawang
8 biji bunga cengkih
8 biji buah pelaga
Cara Penyediaan
Campurkan bahan-bahan giling dengan serbuk ketumbar, serbuk jintan manis adan jintan putih. Panaskan minyak masak dan tumis bahan-bahan sehingga naik bau.
Masukkan Santan Kelapa M&S dan masakkan campuran di atas api sederhana sehingga pekat.
Lumur ayam dengan kuah dan panggang. Kerap kali sapu ayam dengan kuah dan masak sehingga warna keemasan