Anugerah & Pensijilan

Monde Selection

2017 - Kini

Sejak 1961 Monde Selection telah menilai kualiti budaya kulinari, kesihatan dan kecantikan di seluruh dunia. setiap produk dirasa dan diuji secara individu berdasarkan pelbagai parameter yang telah dipilih dengan teliti berdasarkan kategori produk dan jangkaan pengguna. Setiap tahun, Ratusan sesi penilaian telah dijalankan di mana para juri mengambil masa untuk merasa dan menganalisa setiap produk secara individu.

Sesi ujian rasa Monde Selection adalah berdasarkan parameter organoleptik yang berkaitan dengan setiap produk seperti rasa, aspek visual, “after taste”, rasa mulut, dan bau. Sesi penilaian dijalankan dalam tempoh empat bulan di mana semasa tempoh tersebut para juri akan merasa sejumlah kecil produk setiap hari sahaja untuk mengekalkan deria rasa mereka.


Kualiti produk dinilai berdasarkan:

aspek pandangan atau visual akan menentukan intensiti, rupa, ciri tipikal, kilauan dan kejernihan produk.

Hidung membantu juri mengenalpasti bau dan aroma.


Harmoni di antara bau dan rasa membolehkan penilaian muktamad keseluruhan produk tersebut.

Mulut menentukan rasa dan citarasa produk.

International Taste Award

2013, 2018-2020

Bagi “The Taste Institute”, penilaian rasa dijalankan oleh pakar rasa profesional. Produk akan diuji oleh panel besar yang merangkumi lebih daripada 200 Chef dan Sommeliers dari persatuan kulinari Eropah yang berprestij. Ahli juri dipilih berdasarkan rekod kepakaran mereka dalam merasa produk dan memberi maklum balas yang konstruktif. kepakaran mereka diiktiraf dalam pertandingan Chef & Sommeliers atau oleh institusi terkemuka seperti Le Guide Michelin or Gault & Millau.

Proses merasa: Produk diuji tanpa dilihat mengikut pendekatan sistematik berdasarkan kaedah Analisis Sensori Hedonik Antarabangsa (International Hedonic Sensory Analysis). Produk disediakan dan dihidang mengikut protokol yang sangat ketat untuk memastikan keobjektifan maksimum. Ia bukan satu pertandingan, oleh itu setiap produk dinilai dan diberikan skor berdasarkan kualiti organoleptik intrinsik.

Keputusan penilaian sensori akan dibentangkan dalam laporan PDF dan ia menyediakan pandangan kuantitatif prestasi produk anda. Ia termasuk skor keseluruhan produk anda serta skor terperinci bagi setiap satu daripada 5 kriteria sensori:


Singapore Taste Award

2019-2020

Bagi Singapore Taste Award, produk-produk dinilai oleh juri profesional di Eropah. Kemenangan anugerah di Singapore Taste Awards adalah satu penghormatan dan simbol produk yang memiliki kualiti cemerlang, memberikannya pengiktirafan berprestij di Singapura dan di seluruh dunia.


Rasa

Ujian rasa dijalankan di Eropah (London atau Paris). Alamat penghantaran sampel akan diberikan kepada anda serta merta selepas pendaftaran dibuat. Jika anda berada di luar Eropah, anda boleh menghantar sampel ke Amerika Syarikat atau Singapura (berdasarkan permintaan selepas pendaftaran).


Juri

Para juri terdiri daripada pembeli profesional (pengimport dan pengedar), wartawan dan pakar makanan dan minuman. Ada di antara ahli kami yang memilih produk secara langsung untuk pengedar terbesar di Asia yang melebihi 15,000 kedai.

Superbrands Malaysia

2005-2006

Penyertaan dalam Superbrands adalah secara jemputan sahaja dan ditawarkan kepada jenama paling terkemuka dalam bidang mereka. Kejayaan memperolehi status Superbrands akan membantu mengukuhkan kedudukan jenama, meningkatkan prestij serta meyakinkan pengguna dan pembekal bahawa mereka membeli jenama yang terbaik dalam kategorinya .

Superbrands melantik “Superbrands Council” yang memilih jenama dan menganugerahkan mereka status “Superbrands”. Ada pengulas yang telah mempersoalkan nilai untuk meletakkan ranking jenama bagi produk yang beroperasi dalam pasaran berlainan.