Kuih Bingka

kuih Bingka


  • 700ml Santan Kelapa M&S
  • 300g gula
  • 1 sudu teh garam
  • Daun pisang untuk alas dulang, digris
  • 180g tepung beras
  • 50g tepung kacang hijau
  • 10g tepung sago
  • 600ml air (direndam bersama selama 3 jam)
  • * * * * * * * * * *
  • Celup daun pisang di dalam air panas dan alas dulang empat segi (20cm x 20cm). Gris daun pisang. Panaskan ketuhar kepada 200°C.
  • Ayak tepung campuran yang direndam ke dalam satu periuk. Campur Santan Kelapa M&S, garam dan gula. Kacau sehingga sebati dan masak di atas api sederhana. Kacau berterusan sehingga menjadi pekat.
  • Kemudian, sudukan campuran ke dulang yang disediakan. Bakar selama ½ jam dan panggang di dalam ketuhar selama 20 minit lagi atau sehingga bahagian atas menjadi warna coklat.

Kongsi Resipi